116 poze   22378 vizite

Bolile Porumbeilor

IANUARIE
Examene coproparazitologice de laborator din fecale (găinaţ) prelevate din diverse puncte ale adăpostului, aproximativ 100 – 150 g de fecale.
Se va proceda la deparazitarea întregului efectiv de porumbei printr-un tratament masal în apa de băut sau individual pe cioc.
Pentru viermi cilindrici intestinali, limbrici (ascarizi), viermi aţă (capillaria), individual pe cioc ROMBENDAZOL comprimate x 10 mg(1cpr/kg g.v./zi,2 zile) sau SUPERPILLS.
După 14 sau 21 zile de la prima deparazitare, se face doua deparazitare.
Examene pentru depistarea ectoparaziţilor de corp, pană, de adăpost (păduchi, ploşniţe, căpuşe) şi combaterea acestora,dacă este cazul.
Vitaminizarea cu COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL(CPB), VITA B COMPLEX.-1-1,5ml/litru apă, ROMBIOTIM 1 g/litru apă.
FEBRUARIE
Vaccinarea contra PARAMIXOVIROZEI folosind vaccin inactivat PARAMIXOVACOL sau COLUMBOPARAMIXOVAC sau COLUMBOPOLIVAC. O doză se administrează prin injectare aseptică, subcutanată, în regiunea dorsală, în treimea postero-inferioară a gâtului, 0,2 ml/porumbel) şi vaccin viu LaSOTA (AVIPESTISOTA sau AVIPESTIVAC CL 90) administrând câte 5 doze găină ceea ce este egal cu 1doză porumbel, administrat oculo-nazal (4 picături/porumbel, adică 0.2 ml diluant – vaccin reconstituit) administrat cu circa 2 săptămâni înaintea vaccinului inactivat.
Vitaminizare 2 zile înainte şi 2-3 zile după vaccinare pentru instalarea imunităţii cu CPB,VITA B COMPLEX etc.
MARTIE
Începerea operaţiunilor de reproducţie şi selecţie
Formarea familiilor
Selecţionarea elitei şi a performerilor.
Verificarea cuiburilor, ouatul, clocitul, ecloziunile.
Examenul bacteriologic al ouălor limpezi, cu pui morţi în coajă, puilor neviabili, a meconiului şi primele dejecţii pentru evidenţierea timpurie a infecţiilor cu SALMONELLA, E.COLI, PSEUDOMONAS, STAPHYLOCOCCUS etc şi tratamentul acestora cu: DOXICILINA, DOXI T, ENROCOL, de preferat în urma unei antibiograme,care evidentiază exact la ce antibiotic e sensibil respectivul germen bacterian.
APRILIE
Înregistrarea ecloziunilor după inele de marcaj în scopul stabilirii exacte a datei de vaccinare contra paramixovirozei a noii generaţii de pui (de preferat oculoconjunctival cu AVIPESTISOTA) la vârsta de 30 zile urmat de vaccinarea cu vaccin inactivat la vârsta de 45-50 zile (COLUMBOPARAMIXOVAC, PARAMIXOVACOL sau COLUMBOPOLIVAC.
Vaccinarea contra DIFTEROVARIOLEI adulţilor pentru a permite instalarea protecţiei în luna mai când apar ţânţari care sunt vectorul transmiţător al virusului difterovariolei cu vaccin ROMPORPOX, aplicat prin badijonarea a circa 8-10 foliculi plumiferi din regiunea anteroexternă a gambei, deplumaţi anterior prin smulgere.
Curăţenia, dezinfecţia (cu DECONTAMINOL) şi dezinsecţii de întreţinere, în special în cuiburile cu pui (ROMPARATOX pulbere sau ROMPARASECT soluţie 2ml/litru apă aplicate prin pulverizare).
Vitaminizări cu VITA B COMPLEX, COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL, ROMBIOTIM.
MAI – IUNIE
Începerea antrenamentelor la puii la care au trecut 3 săptămâni de la vaccinarea contra paramixovirozei şi difterovariolei.
Vitaminizări, energizări in vederea concursurilor
IULIE – AUGUST
Dezinsecţii contra muştelor şi ţânţarilor prin pulverizării în adăpost cu substanţe antiparazitare( ROMPARASECT 2ml/litru apă), aplicaţii individuale şi /sau adaos de insecticide în scăldătorile de nisip şi cenuşă (ROMPARATOX pulbere)
SEPTEMBRIE
Examene coproparazitologic de laborator pentru depistarea viermilor intestinali şi pentru ectoparaziţi şi tratamentul acestora.
Examene de laborator pentru depistarea trichomonozei. Tratamente contra trichomonozei, dacă este cazul (individual cu COLUMBOVIOFORT comprimate sau ROMETRONIDAZOL pulvis sau FLAGEL STOP pulvis – tratament masal)
Vitaminizări cu VITA B COMPLEX, COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL, ROMBIOTIM.
OCTOMBRIE
Vaccinarea contra paramixovirozei şi de completare la tineretul din anul curent contra variolei (cu ROMPORPOX)
Vitaminizări cu VITA B COMPLEX, COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL,ROMBIOTIM.
NOIEMBRIE – DECEMBRIE
Pregătirea pentru iernat
Examene de laborator pentru depistarea eventualelor boli.
Efectuarea vaccinărilor pentru SALMONELLA , unde este cazul cu COLUMBOPOLIVAC
R E G U L I
Înaintea sezonului se va realiza:
• Efectuarea unui examen complet de laborator (examene bacteriologice, parazitologice, serologice. micologice) în scopul depistării eventualelor stări de boală.
• De regulă tratamentele cu antibiotice vor fi efectuate numai după efectuarea unei antibiograme care va indica exact antibioticul cel mai potrivit (pentru eradicarea bacteriozelor).
• După efectuarea unui tratament cu antibiotice pentru refacerea florei intestinale este obligatoriu admninistrarea de VITA B COMPLEX şi eventual TONDIGEST (amestec de extracte din plante), 1 lingură/2 litri apă, sirop ce stimulează apetitul şi motilitatea intestinală.
• Pentru dezinfecţia profilactică şi de necesitate a adăposturilor, se va utiliza DECONTAMINOL soluţie 0,5% pulverizat uniform, produs cu acţiune bactericidă (activ pe Salmonelle, E.coli, Pseudomonas, Staphylococcus, Mycoplasma) virulicidă ( activ pe PARAMIXOVIRUSURI, POXVIRUSURI, etc) şi fungicidă (activ pe Candida, Aspergillus, etc)
• cu 4 săptămâni înaintea startului în sezonul de zbor, porumbeii vor fi trataţi contra coccidiozei şi trichomonozei.
• Cu 2 săptămâni înaintea deschiderii sezonului, porumbeii vor fi trataţi contra paraziţilor intestinali (limbrici, capilarii) cu Rombendazol şi a infecţiilor gastrointestinale (inclusiv Salmoneloza) prin administrarea de antibiotice (dupa antibiograma), 5-7 zile.
• Toate păsările vor fi vaccinate contra paramixovirozei pînă la începutul lunii martie.
• La startul sezonului, porumbeii vor fi trataţi contra paraziţilor externi (păduchi, etc) cu ROMPARASECT etc
În timpul sezonului
- apa de băut va fi schimbată zilnic de 1-2 ori
- porumbeii vor fi “liberi” de ecto şi endoparaziţi (limbrici, capilarii, păduchi, râie, etc).
coccidioza
coccidioza
Paramixoviroza
Paramixoviroza
Paramixoviroza
Paramixoviroza
ornitoza
ornitoza
microplasmoza
microplasmoza
EYTIUDSOIHKLABECCYG
EYTIUDSOIHKLABECCYG
Salmoneloza
Salmoneloza
paramixoviroza
paramixoviroza
viermi intestinali
viermi intestinali
Salmoneloza
Salmoneloza

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.